President Cristina Fernandez sade i dag den nationella dricka argentinskt vin, med fokus på tillväxt av produktionen är nu en stor källa till utländsk valuta genom export.

Under ceremoni vid det tidigare Centralposthuset, avancerade statschefen också snart årsskiftet yerba mate som förklarades "nationella infusion.

"Vin handlar om identitet och kultur hos ett folk, sade presidenten efter undertecknandet av dekret för vin och fläkt kritik av åtgärden sa att" vin är helig eftersom den första källan grödan jesuiterna gjorde för att fira den heliga mässan. "

I sitt tal, och när jag var understryka vikten av att åtgärden hade Fernandez de Kirchner en språklig glidning den förväxlade "Five o'clock tea" på engelska med "Tea Party", högerextrema politiska rörelser som skapats i förenade i 2006.

"Om britterna har en tebjudning, varför har vi inte partiet kompis, sade han utan att inse felet. Före presidentvalet adress, spelade han en låt den prisbelönta musiker Gustavo Santaolalla och sedan statschef presenterade utmärkelser till ägare av historiska vingårdar som Bianchi, Pulentta, Graf, Crotto och Canale.

Cristina Fernandez klev av pallen för att ge sitt pris till borgmästare Alberto, en veteran vinmakare INTA ingenjör som är upphovsman till vinet nedskärningar som tillät tillväxten inom branschen de senaste åren.

Kompletterande presidenten, liksom jordbruksminister, Julian Domínguez, guvernörerna i provinserna producerar: Celso Jaque till San Juan, José Luis Gioja av San Juan, Jorge Sapag av Neuquén, Salta Juan Manuel Urtubey och Luis Beder Herrera av Rioja.