Секретар унутрашњих послова комора Гиљермо Морено, састао се са представницима извозних сектора да потпише уговор из кога се може продати у иностранство 5 милиона тона кукуруза од 15. фебруара, 2011.

Од септембра, компаније су тражили од владе да отворите извоза кукуруза и пшенице и да се преда дозволу за продају "познатија као стопа повраћаја уложеног капитала, а захтев је био у понедељак на само 15 у дугом мечу званичника и извозника који су остали у унутрашњу трговину Секретаријата.

Састанка који су укључени председник Националног бироа за фарме контрола трговине (ОНЦЦА), Хуан Мануел Кампос, секретар за пољопривреду, Оскар Солис, Мариа Цристина Менендез, од стране Генералне дирекције царина, као и извршни директор Центра за извознике Житарице (ЦИК), Алберто Родригез.

Оба сектора су се сложили да извозити вишак кукуруза за 2010/2011 усева је 5 милиона тона и координирано учешће свих заинтересованих страна, и јавних и приватних, у различитим мониторинга да се спроведе у будућности отварање квота Извоз за проширење извозити вишак.

"Слажемо се са акције Владе, али ми би волели да отворите више Извоз 5 милиона тона који се продаје се најмање извозити вишак да би Влада отворена" за ове новине, рекао је јуче Родригез.

Послодавац је известио да, према њиховим подацима, биће производњом од око 25 милиона тона кукуруза наредне сезоне, а само 8 милиона тона конзумира на домаћем тржишту, тако да остали могу бити извезени у целини. "Према нашим обрачуна, извозити вишак је 17 милиона тона. Стога се надамо да Влада омогућава већу количину за извоз. "

Цена кукуруза, како за произвођача за куповину на велико тржиште, биће објављен од стране Министарства пољопривреде о радног дана који претходи датуму фактуре.