Nampaknya tidak berbahaya dan menggalakkan klik, tetapi tidak semuanya baik di sekeliling butang "seperti" Facebook, sekurang-kurangnya bagi Pusat Bebas untuk Perlindungan Privasi kerajaan persekutuan Schleswig-Holstein, Jerman Utara, yang diharamkan sebagai pencabulan undang-undang Kesatuan Eropah dan Jerman untuk mengumpul maklumat mengenai pengguna dan pemindahan mereka ke pelayan AS.

Menurut Kepala Pusat, Thilo Weichert, apabila pengguna klik pada butang yang datang bekalan maklumat peribadi kepada pelayan Facebook.

Bagaimanapun, jurucakap rangkaian sosial, Andrew Noyes, berkata menerusi satu kenyataan bahawa syarikat itu mematuhi undang-undang.

Beliau melahirkan butang popular "kerana orang mempunyai kawalan sepenuhnya ke atas bagaimana maklumat dikongsi melaluinya."

Penjelasan itu tidak cukup dan pihak berkuasa kerajaan persekutuan Schleswig-Holstein bertanya kepada laman web yang berpusat di negeri itu untuk menarik balik sebelum akhir bulan September, butang atau denda sebanyak 50,000 euro.