Američki predsjednik Barack Obama izjavio je u ponedjeljak u dva navrata da je "SAD želi vidjeti u usponu Kine, prosperitetna, mirna i stabilna", i rekao da "iako smo natjecati za posao, mi također surađivati u širokom spektar izazova i mogućnosti. "

Među tim izazovima, pozivajući se na borbu protiv ebole, klimatskih promjena i širenja nuklearnog naoružanja, kao predsjednik, rekao je u govoru na forumu poslovnih lidera na samitu Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC), održane između ponedjeljak 10 i utorak 11 na glavni grad azijske snage.

U svom govoru povodom ekonomske, Obama je rekao da SAD "pomogla Kini da se pridruže globalnoj ekonomiji, jer to također ide u prilog američkim interesima."

APEC je multilateralni forum osnovana 1989. za konsolidaciju rast i prosperitet zemalja Pacifika, koja se bavi pitanjima vezanim za trgovinu, ekonomske koordinacije i suradnje među svojim članovima.

Kao mehanizam za suradnju i ekonomski konsenzus, ima za cilj promoviranje i olakšavanje trgovine, ulaganja, ekonomsku i tehničku suradnju i regionalni ekonomski razvoj zemalja i teritorija u Tihi ocean sliva.

Zbroj bruto nacionalnog proizvoda od 21 APEC ekonomijama koje čine ekvivalent do 56% svjetske proizvodnje, a kao cjelina čine 46% globalne trgovine.