Presidenti amerikan Barack Obama tha të hënën në dy raste se "EE.UU.SHBA-ja dëshiron të shohë një rritje të Kinës, të begatë, paqësore dhe të qëndrueshme", dhe tha se "edhe pse ne të konkurrojnë për biznesin, ne gjithashtu bashkëpunojmë me një të gjerë varg i sfidave dhe mundësive. "

Në mesin e këtyre sfidave, duke përmendur luftën kundër Ebola, ndryshimi i klimës dhe përhapja bërthamore, siç thael presidenti në një fjalim në një forum të udhëheqësve të biznesit në samitin e Bashkëpunimit Ekonomik Azi-Paqësor (APEC), të mbajtur nga e hëna 10 dhe të martën 11 në kryeqytetin e pushtetit aziatike.

Në një fjalim që shënonte ekonomike, Obama tha seEstados SHBA "ndihmoi Kina për t'u bashkuar me ekonominë globale, për shkak se edhe shkon në favor të interesave të SHBA."

APEC është një forum multilateral i krijuar në vitin 1989 për të konsoliduar rritjen dhe prosperitetin e vendeve të Paqësorit, e cila adreson çështjet që kanë të bëjnë me tregtinë, koordinimin dhe bashkëpunimin ekonomik ndërmjet anëtarëve të saj.

Si një mekanizëm për bashkëpunim dhe konsensus ekonomik, ka për qëllim nxitjen dhe lehtësimin e tregtisë, investimeve, bashkëpunimin ekonomik dhe teknik dhe zhvillimit ekonomik rajonal të vendeve dhe territoreve të basenit Oqeani Paqësor.

LaShuma e produktit të përgjithshëm kombëtar prej 21 ekonomive të APEC që përbëjnë të barabartë me 56% të prodhimit botëror, ndërsa si një llogari të tërë për 46% të tregtisë globale.