Presidenti Cristina Fernandez de Kirchner tha se bashkëpunimi dypalësh midis Venezuelës dhe Argjentinës ", do të vazhdojë, sepse ne mendojmë të njëjtën mënyrë," një "projekt politik me përfshirjen sociale."

"Marrëdhënie biznesi dhe vëllazërisë ndërmjet Republikës Bolivarian e Venezuelës dhe Argjentinës vjen nga momenti ata u takuan dy presidentët thanë në lidhje me Cristina Kirchner dhe Hugo Chavez, dhe pastaj të vazhdojë dhe ne do të vazhdojmë sepse ne mendojmë të njëjtën mënyrë, "tha presidenti.

Duke folur në sallën e Kirchner Miraflores pallatit Nestor, selia e qeverisë së Venezuelës, Cristina theksoi se të dy qeveritë mbështesin "një projekt politik me përfshirjen shoqërore, në një projekt që sjell së bashku pjesa më e madhe e pasurisë së atyre që nuk kishin për dekada të tëra në mënyrë shumë ".

"Ne besojmë se një mënyrë për të thelluar këtë proces të përfshirjes sociale, dhe të heqë miliona amerikanë e Jugut në varfëri ka të bëjë me një proces në rritje të integrimit," shtoi kreu i shtetit Argjentinës, i shoqëruar nga Chavez.

Ai pastaj kujton se "ne në vitin 2003 vendosi që Amerika e Jugut është vendi ynë," dhe tha se ishte "i bindur gjithnjë për nevojën për të integruar përpjekjet e të gjithë rajonit është me të vërtetë i privilegjuar."

Sipas Cristina, "të gjitha që kemi marrë, burimet natyrore, burime njerëzore, kapacitet, energji dhe ushqim, ujë, çdo gjë duhet të përdoren nga ne për miliona amerikanë e Jugut të ketë një jetë më të mirë."

Megjithatë, ai ishte përtej rajonit, duke deklaruar se qeveritë e Amerikës Latine mund të "bashkëpunojnë me ekonominë globale, sepse ne nuk jemi egoiste, sepse ne gjithmonë të kërkuar për të kolonizuar ne, dhe përkundër kësaj ne jemi një popull i paqes Ne nuk duam askënd për të kolonizuar. "

"Në fakt, tha ai, dhe ne jemi duke punuar me ekonominë botërore, sepse ne po dalin se ne jemi mbështetur rritjen globale."

Ai menjëherë tha se përveç punës me ekonominë globale, "ne duam të promovuar paradigmat të reja, të tilla si rritja e përfshirë dhe pa nënshtrimit të tjerët, në një botë multipolare, ju duhet të respektojnë diversitetin dhe pluralizmin kulturor, fetar dhe politik, pa humbur identitetit ".

Së fundi, tha, "sepse ne besojmë në këto qëllime është se ne jemi këtu për të vizituar miqtë tanë në Venezuelë", dhe theksoi: "Marrëveshjet janë të rëndësishme, por më e rëndësishme është që të ndajnë të njëjtat qëllime dhe besojnë në të njëjtën paradigma.

Fjalimin e presidentit erdhi pas katër orë diskutimesh me Chavez dhe anëtarët e kabinetit të tij, në të cilin presidenti u shoqërua nga një delegacion i kryesuar nga Ministri i Jashtëm Timerman Hector dhe Ministri i Industrisë Debora Giorgi.

Cristina arriti në 12.30 (ora lokale, 14, Argjentina) në Miraflores Palace, ku u prit nga Chavez, me të cilin ai shqyrtoi trupat e Gardës Kombëtare e Venezuelës veshur në kostum periudhë.

Pas ndarjes së një takim pune dhe dreka, processions ishin të përkushtuar për të vënë prek përfunduar në nëntë marrëveshje dypalëshe për energjinë, tregtinë, industrinë e shkencë dhe teknologji, strehim, ushqim dhe zhvillimin social.

Gjatë vizitës së tij Presidenti Chavez përuroi rri kot e ardhshëm në Pallatin Miraflores Nestor Kirchner, i cili do të këtë të presë e enjte diskutimet e Këshillit të Ministrave të Venezuelës.

Kjo e premte, në kohë për të konfirmuar, Cristina të mbajë një takim bilateral me kolegun e tij braziliane, Dilma Rousseff, dhe marrë pjesë në takimin inaugurues të CELAC.