Een advies columnist voor de Amerikaanse krant The New York Times meldde dat president Barack Obama moet de stappen van het model toegepast in Argentinië in de laatste tien jaar te volgen.
Zoals verwoord in zijn artikel Ian berg, waar Argentinië in verzuim daalde in 2001 "maakte een U-bocht in de economie, een prestatie die onopgemerkt zijn gebleven buiten Latijns-Amerika, maar dat president Obama en het Congres moeten een inspiratie zijn" .
Monteer genoemd onder de "financiële administratie" recente "groei van 6 procent per jaar voor zeven van de laatste acht jaar, de werkloosheid is gedaald tot minder dan 8 procent vandaag de dag ten opzichte van 20 die al in 2002 en de armoede gedaald tot half. " Voor een deel, de schrijver merkte op dat als gevolg van een stijging van de binnenlandse consumptie.
"De straten van Buenos Aires zijn overvol met auto's, want Argentijnen gekocht ongeveer 800 000 nieuwe auto's dit jaar." Mekka van de wijn ', Mendoza, is vol van wijnhuizen, hotels en restaurants met de eerste klasse. Plasma's en(cellulaire) Blackberry werd huishoudelijk gereedschap van de middenklasse, "Mount aangehaald als een voorbeeld.
De gedetailleerde groei van door de auteur was gedeeltelijk te wijten aan "een meevaller voor de stijgende prijzen van sojabonen, maïs en tarwe," maar ook door beslissingen van de Executive, zoals de prijscontrole dollar te hoog blijven en de toepassing van de export belastingen.
Deze maatregelen werden de middelen die toegestaan ​​voor de bouw van sociale woningen en de sociale uitkeringen, zoals de universele kinderbijslag, die "helpt te stimuleren de consumptie," in de zin van de auteur. "Als het kind hangt af van naar school gaan, een beter niveau van de lange termijn onderwijs nationaal zorgen", zegt hij samengevat.
Echter, zwakke punten liggen voor de hand: "De belastingen op invoer en uitvoer geschrokken buitenlandse investeerders, terwijl de hoge consumptie inflatie gestegen tot 20 procent", zei Mount.
The New York Times verslaggever stelde voor om de Argentijnse model Obama te kopiëren: "Zet geld in de zakken van de burgers, die vervolgens door te brengen en bijdragen aan economisch herstel, 'vroeg hij.
"De verlaging van de overheidsuitgaven moet worden gedaan als er iets beter, iets dat Argentinië nu worstelt, maar niet eerder," aldus Berg, die in een andere passage zei in zijn artikel dat 'het zou belachelijk dat de Verenigde Staten suggereren volgen in zijn voetstappen en voer de standaard ".