Bár ezen a héten kiderült, hogy Argentína fordult export nagy mennyiségű szója olajat Kína után több mint egy éve, az a tény, hogy a kereskedelmi vita Kínával még messze oldani.

Ahogy az várható volt, a kormányzati hivatalnokok próbálta megmutatni kereskedelmi ügyletek sikeres erőfeszítéseket tárgyalási kancellária és a Földművelésügyi Minisztérium.

És jó okkal: májusban az Argentínában ismét exportált szójabab olajat Kínában összesen 86443 tonna szerint által közzétett adatok Senasa.

Ez egy figyelemre méltó fellendülés az elmúlt négy hónap, január és április, amelyben csak a 25474 tonnát szállítottak. Így az első öt hónapban a termékmegjelenítést volt 92.062 tonna szemben 106.050 ugyanebben az időszakban 2010-ben (-13%).

De azt kell tisztázni, hogy a 2010 áprilisában Kína jelentősen lelassult behozatalára argentin szójaolaj, megtorlásul a dömpingellenes intézkedések a kínai termékekre kormánya által.

Ebben az összefüggésben, az argentin export minden rendeltetési hely, a január-májusban került 428.913 tonna szemben 398.830, 2010-ben (8%), a megnövekedett elhelyezés történt Egyiptomban, Venezuelából és Kolumbiából.

A háttérben az a kérdés

A operaciñon valósult meg az elmúlt hetekben, azt mondták, hogy Online politika piaci forrásokból volt az eredménye által aláírt megállapodás mezőgazdasági miniszter Julian Dominguez, a tárgyalások keretében tartott a látogatás során, hogy az országban végzett május Kínai Kereskedelmi miniszter Chen Deming.

Ez alkalommal a hivatalos kínai központi kormány vállalta, hogy mintegy 500.000 tonna argentin szójaolaj során 2011. A dolog rejtélyes küldött ázsiai kért semmit cserébe.

Tehát, ha májusban Argentína exportált mintegy 86.443 tonna, elemzők azt jósolják, hogy ilyen ütemben kvóta 500.000 tonna kimerült körülbelül négy hónap, és októberben / novemberben a helyzet vissza az eredeti persze.

A nagy kérdés az, hogy Kína fogja vásárolni után a kontingens kimerült. Bár erre a kérdésre szinte lehetetlen válaszolni (mert a válasz ismert, csak a kínai), jelenleg a piacon néhány mutató a kockázati lehetséges cselekvési.

Az igazság az, hogy Kína soha nem egyértelműen kifejtette miért nem vásárol szójaolaj Argentínába. Abban az időben indított két hipotézis: ez volt a megtorlás dömpingellenes intézkedések által a kormány termékeket az adott országból, vagy azt a részét d Euna Kína stratégiai döntés, hogy csak gabonát vásárolni a folyamatot az olaj a saját növényeket.

Szerint az Institute for International Mezőgazdasági tárgyalások, ma hazánk helyén dömpingellenes intézkedések 36 (43%-át kereskedelmi korlátozás intézkedéseivel a kormány) ellen Kínában.

Tavaly, amikor a konfliktus kezdete olaj, Argentína volt 31 elrendelt intézkedések ellen Kínában. Termékek thermoses korlátozták, kerékpárok, tűzhelyek, csempék, edények, evőeszközök, levegő-, cipő-, textil-és étkészlet.

Egy másik azt jelzi, hogy a kereskedelmi helyzet Kínával messze telepedett le, hogy mi történik most a Brazíliával. Míg a kereskedelmi kérdésekben a szomszédos országban megállt jelennek meg a médiában, ez azért van, mert a két kormány elérte a megnemtámadási megállapodást befejezéséig az argentin elnökválasztás. Talán Kínával elérte hasonló megértést.

Azonban, még ha Kína úgy dönt, hogy újra ő hajlandó megvásárolni argentin szója olaj, ez nem jelent súlyos helyzetben az ország. Ez legalább a véleménye a piac elemző és társ-igazgatója a tanácsadás Novita, Henry Hedgehog.

"Argentína az első exportőre szójaolaj a világon (a másik két fő exportőrei szójaolaj az Egyesült Államok és Brazília). Hozzáadott között nem éri el a 70%-át exportálják Argentína, ami ár-készítő, "mondta.

"Ha Kína leállította a vásárlás szójaolaj idején, a színpadon lenne normalizálni, mert a többi országban jönnek vásárolni itt," kockáztatta Erize